Wat is de gezondste winkel van Antwerpen?

Eigenlijk is het mijn dochter Anaïs die me deze post doet schrijven. Mensen die me kennen weten dat het bij ons menens is. Wij vertellen niet dat je beter bio eet, omdat Lombardia een bio lunchrestaurant is. We menen het oprecht! Ook thuis, en zelfs zo veel mogelijk op reis of aan de Belgische kust, eten we bio en geen troep. Wat is het verband met mijn dochter? Wel da’s eenvoudig. Onlangs kwam ze me vragen “Papa, is Lombardia de gezondste winkel van Antwerpen?

lombardia-gezondste-winkel-van-antwerpen

Weet je, als fiere papa denk je op zo’n moment “Ik antwoord volmondig JA.” Mijn kinderen zijn nog geen tieners. Als je zelf al tieners hebt, of die fase voorbij bent, dan weet je wat ik bedoel. Papa en mama zijn nog steeds onbetwist de helden van onze 3 kids (behalve als ze op tijd naar bed moeten soms, maar da’s een ander verhaal). Ze hebben nog niet het rebelse wat veel tieners typeert.

Als jij één van mijn jeugdvrienden bent die dit leest, of mijn mama Odette die Lombardia in 1972 opgericht heeft, denk je nu allicht ‘boontje komt om zijn loontje‘ of ‘de pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet‘. Maar….. ook dat is een ander verhaal.

Lees hier waarom we denken dat Lombardia de gezondste winkel van Antwerpen is. Maar ook over fenomenen als ‘Mana Foods’ op Mauï, de ‘Rainbow Grocery’ in San Francisco en meer bijzondere plekken!

Is Lombardia de gezondste winkel van Antwerpen?

Sta me toe – voor zover je het nog niet weet – je enkele principes te herinneren die bepalen wat Lombardia inkoopt, bereidt en serveert.

Wat betekent Peace & Love voor Lombardia?

Bij Lombardia start alles met respect en liefde voor onszelf (gezondheid), voor elkaar (solidariteit) en voor onze planeet (duurzaamheid). Die duurzaamheid is levensbelangrijk om de toekomst van onze kinderen te beschermen en hen de beste kansen te bieden.

gezondste-winkel-van-Antwerpen-peace-and-love
Echt ecologisch en maatschappelijk verantwoord ondernemen is meer dan een juiste tendens. Het is het noodzakelijke antwoord op een uit de hand gelopen industrialisering van onze voedselproductie.

‘Peace & Love’ betekent ook dat we iedereen met respect bejegenen. De gekste ontmoetingen vinden er plaats. Ik heb hier al een slager zien verbroederen met een veganist, die toevallig aan tafels net naast elkaar zaten. Want over sommige zaken is iedereen het eens. Zoals over onze overheerlijke vegan tiramisu die ze allebei het einde vinden. Of mensen uit de artistieke wereld die zitten te keuvelen met de meest burgerlijke klanten die ik heb. Met mensen die niet zozeer bij Lombardia komen omdat we de gezondste winkel van Antwerpen zijn, maar vanwege ons enorm terras in hartje shoppingbuurt.

En tenslotte betekent Peace & Love uiteraard dat we nooit discrimineren op basis van afkomst, geloof, huidskleur of sexuele geaardheid. Dat spreekt voor zich.

Zijn we de gezondste winkel van Antwerpen omdat we 100% bio zijn?

Bio(logisch) is een door de wet beschermde term. Lees hier wat bio gecertificeerde voeding precies inhoudt.

gezondste-winkel-van-Antwerpen-bioWie voedsel produceert op een natuurlijke wijze, mag de benaming ‘biologisch’ niet zonder meer aanwenden. Die term is echt wettelijk beschermd. Wil je bio voeding op de markt brengen, dan moet je alle wettelijke regels nauwlettend naleven én moet je je aanmelden voor de verplichte controle. Die laatste plicht geldt echt voor elke schakel in de voedselketen: boer, verwerker, verdeler, verkoper, eethuis…

Wettelijke normen zijn slechts één facet in dit verhaal. De biobeweging bestond reeds lang voor er in Europa een wettelijk kader kwam. Bio is bijgevolg ook een ideaal. IFOAM (internationale koepelorganisatie voor bio voeding) vat dit ideaal samen in enkele heldere principes.

1. Gezondheid
Bio moet de gezondheid van bodem, plant, dier, mens en de planeet als een ondeelbaar geheel in stand houden en versterken.

2. Ecologie
Bio moet gebaseerd zijn op levende ecologische systemen en kringlopen, met hen meewerken, ze versterken en in stand houden.

3. Zorg
Bio moet met voorzorg en verantwoordelijkheid worden beoefend, om de gezondheid en het welzijn van de huidige en toekomstige generaties en hun leefomgeving te beschermen.

4. Billijkheid
Bio voeding moet gebaseerd zijn op relaties die billijkheid waarborgen m.b.t. de gemeenschappelijke omgeving en ontwikkelingsmogelijkheden.

Deze principes gaan verder dan de Europese wetgeving inzake leefmilieu. Samen vormen deze principes een kijk op het produceren van voedsel, waarbij ecologische, sociale en economische duurzaamheid globaal hand in hand gaan.

Met gezond verstand omgaan met de natuur, dat ook maakt van ons het gezondste restaurant van Antwerpen, niet?

In de gezondste winkel van Antwerpen komen ook mensen met voedselintoleranties / allergieën aan hun trekken, natuurlijk

GLUTENVRIJ EN/OF LACTOSEVRIJ

Sinds de opening van Lombardia in 1972 heeft de invloed van glutenvrije producten een sleutelrol gespeeld in het succes van de zaak. Vroeger waren mensen niet zo bewust bezig met glutenvrij voedsel als een gezondheidsoptie maar mensen met effectieve gluten-allergieën vonden toen wel hun gading bij Lombardia.

Pas later, toen Alain de natuurvoedingswinkel van zijn mama omtoverde tot een hippe lunchbar, werd het aanbod aan gluten- en lactosevrije producten pas echt de norm. Met als resultaat een resem aan glutenvrij brood, -pasta, -slagroom, -koekjes, de welbekende -sandwichsmeersels en natuurlijk die betoverende drinks!gezondste-winkel-van-Antwerpen-glutenvrij

Als klap op de vuurpijl heeft de Belgische sterrenchef en televisiekok Piet Huysentruyt al verschillende malen Alain te gast gehad voor glutenvrije bereidingen in zijn kookshow op de nationale televisie. Piet rekent op Alain’s deskundige ervaring als glutenvrije kok en samen toveren ze meesterlijke lekkernijen.

Vegetariër en zelfs Vegan

Dat we te veel vlees eten, staat buiten kijf. Om dat te beseffen moet je niets eens de gezondste winkel van Antwerpen voor zijn, maar volstaat gezond verstand.

gezondste-restaurant-van-Antwerpen-veganVeganisme is altijd al deel geweest van de Lombardia filosofie. Alain’s vele reizen als pro-surfer brachten hem van plaats tot plaats, van California tot de meer exotische delen van de wereld zoals Zuid-Afrika en Azië. Door die vele reizen en een passie voor gezonde smaak ontwikkelde Alain’s smaakpallet een meer dan grootse verbeelding en gaat hij met deze kennis aan de slag. Het is immers een immense opgave voor een kok om met louter vegan ingrediënten iets ongelofelijk lekkers op het bord te toveren. Maar Alain slaagt daar bijzonder goed in!

Maar nogmaals, het is de ‘Peace & Love’ visie die overheerst in de gezondste winkel van Antwerpen. Het is dus niet zo dat je vegan moet zijn, maar het mag wel.

Gezond voor de medemensen in het Zuiden

Je zal in Lombardia ook erg veel Fairtrade producten aantreffen. Waar mogelijk is dat de keuze die Alain en zijn team maken.

De weg naar fairtrade is niet altijd eenvoudig, maar het is de reis meer dan waard! Dank zij de feedback van de vele bezoekers die we bij Lombardia ontvangen, kunnen we onze visie toetsen bij verschillende bronnen in alle facetten van het proces, met oog voor frisse ideeën en dromen.gezondste-winkel-van-Antwerpen-vredeseilanden

De laatste jaren verrichtten we verregaand onderzoek naar het concept van fairtrade, omdat het ons gewoon rechtvaardiger lijkt om met ingrediënten te werken die van een eerlijke oorsprong zijn. Dank zij Vredeseilanden behaalden we een officieel Fair Trade logo voor onze dranken, waarmee we betere omstandigheden ondersteunen voor lokale boeren in derdewereldlanden.

De missie van Vredeseilanden is zeer duidelijk. Gezond voedsel, geproduceerd met respect voor het milieu, waar boeren een degelijk inkomen aan verdienen… vredeseilanden-logo-baselineEn gelijk hebben ze. Want alle mensen leven op dezelfde aarde, delen uiteindelijk dezelfde grond en grondstoffen. Elkaar uitwringen past niet in de filosofie van Lombardia Drinks. Vredeseilanden ondersteunt over gans de wereld boerenfamilies. Zodat ze zich uit de armoede werken en tegelijk de toekomst van ons voedsel veilig stellen.

De gezondste winkel van Antwerpen tracht dus ook gezond voor de armere boeren in de wereld te zijn.

GingerLove en de weldoende werking van gember

gezondste-winkel-van-Antwerpen-GingerLoveLombardia is ook de geboorteplek van de bekende drank GingerLove.

Hou je van gember dan hou je van GingerLove! Beleef gelijktijdig een natuurlijke energieboost – zonder cafeïne – en de voordelen van pure gember. Geniet van pure yogi magic met deze verfrissende, warme drank. Groovy, baby!  Het is de ‘original’ uit ons gamma en wordt wereldwijd gesmaakt door een schare fans. De werking van gember is zowel onmiddellijk als op lange termijn gunstig.

Zo ondersteunt gember je energielevel wanneer dit nodig is, maar versterkt het ook je recuperatievermogen wanneer je rust nodig hebt. Gember wordt al eeuwenlang gebruikt voor allerlei kwaaltjes. Omdat Lombardia deze drank bereidt met puur gemberextract geniet je ten volle van de heilzame werking van de biologische gember. Veel meer dan met eender welk theezakje ter wereld. En omdat deze drank echt holistisch is, ervaar je ook alle voordelen van het RAUWE sap van de citrusvruchten die Lombardia voor jou combineert hebben met de pure gember. Zonder cafeïne en natuurlijk zonder toegevoegde suiker. Zowel warm als ijskoud echt overheerlijk.

De gezondste winkel van Antwerpen helpt je ook een gezond gewicht bereiken

Heb je het verhaal van Alain’s gewicht nog niet gehoord? Echt niet? OK, hier komt het.

SkinnyLove is een afslankproduct dat ik in de tweede helft van 2015 voor mezelf heb gemaakt. Ik woog toen 99kg voor 1m75… De BIO-boy van’t Stad die bijna 100kg woog! 🙂

Ongelooflijk en ik had nog steeds HONGER! En er is niemand die meer BIO eet en drinkt als ik en ik weet toch heeeeeel veel over food!

Ik ben met SkinnyLove 20kg vermagerd in een gezonde en logische way. Veel vaste Lombardia-klanten wilden het ook al hebben en hebben SkinnyLove gekocht. En laat ons zeggen dat 80% heel tevreden was. Daarom hebben we het uitgebracht.

vermageren-dankzij-gezondste-winkel-van-Antwerpen

Geen maaltijdvervanger

SkinnyLove is op basis van fruitvezels en kruiden in poedervorm dat je oplost in water. Geen proteïne gedoe – gewoon gezond. Geen maaltijdvervanger – ook niet laxerend. SkinnyLove is een kuur van 3 weken voor 89€.

De kuur bestaat uit 2 potten – voormiddag & namiddag. Je lost 3 grote theelepels op in 750ml water en je drinkt dit verspreid op in de voormiddag en dan hetzelfde principe in de namiddag. Skinnylovers voelen zich fitter, gezonder, hebben een mooiere huid en verliezen gewicht! SkinnyLove is online te koop. We sturen SkinnyLove gratis op in gans de Benelux! Klik hier om SkinnyLove online te kopen. SkinnyLove is ook te koop in www.lombardia.be

Dieetwinkel sinds 1972

Lombardia was de eerste dieetwinkel van de Benelux – deze is opgestart door mijn moeder in 1972. Daardoor heb ik enorm veel know-how over wat-kan en niet-kan en over zin-en-onzin over de meeste diëten. Ik ben opgegroeid tss Dokter Atkins-dieet – daarna combinatie-diëten – dan Montignac – dan gluten – dan proteïne… Ik wou gewoon voort bio eten en leven, maar met een verantwoord gezond gewicht. Daarom heb ik voor mezelf SkinnyLove gecreëerd, ik heb nooit gedacht om er een commercieel product van te maken. Maar nu de vraag zo groot was, … Ondertussen zijn er veel SkinnyLove fans en 1 van de vele reacties zijn: “ik voel me zo goed met SkinnyLove, gewicht verloren, minder opgeblazen gevoel, een mooiere huid… Kan ik dat niet langer nemen?”

Dat was een goede vraag! Ik had daar geen antwoord op. Daarom ben ik nu aan mijn 1jaar SkinnyLove begonnen. Om te bewijzen dat het een echt gezond product is.

Voila dit is de real RAW-story van SkinnyLove.”

Kijk, als je er nu nog aan twijfelt dat Lombardia de gezondste winkel van Antwerpen is, dan moet je er gewoon eens naartoe gaan en er met Alain over praten. Sowieso een leuke ervaring! En als je wat gewicht wil verliezen, dan deelt Alain graag zijn tips & tricks met jou. Ook die bereidheid in alle openheid nuttige informatie te delen maakt van Lombardia de gezondste winkel van Antwerpen, toch?

Nog enkele adresjes van enkele bijzondere gezonde winkels doorheen de wereld

In de Verenigde Staten heb je Urth Caffé. Ontstaan in 1989 als een klein familiebedrijf dat zich toelegt op de verkoop van niet-toxische, natuurlijke producten voor thuisgebruik. Ze ontmoeten een kweker van biologische koffie, genaamd Jorge. Deze vertegenwoordigt een Peruaans bio koffie bedrijf. Want je mag gerust weten dat koffie, algemeen gesproken, een van de zwaarst met chemische middelen bewerkt voedingsmiddellen is. Zeker in de V.S. Na enkele jaren studie, hebben ze het koffiebranden onder de knie en brengen ze hun eigen bio-koffie op de markt. Onder de naam “Urth Caffe”.

‘Urthh’ is de oude Welshe spelling voor het woord Earth en ‘Caffe’ is Italiaans voor koffie. Vanaf 1991 openen ze eigen koffieshops, die later geëvolueerd zijn naar restaurants in en rond Los Angeles. Ondertussen werken er al meer dan 400 team members.

urth

In Amsterdam heb je vegetarisch restaurant de Bolhoed in de Jordaan. Een gezellig kleurrijk eetcafé waar je uitsluitend vegetarisch, vegan, biologisch (en heel lekker en gezond) kan eten.

gezondste-winkel-van-Antwerpen-Bolhoed-Amsterdam

De Bolhoed was een van de eerste vegan/vegetarische restaurants van Amsterdam. Het is een eenvoudige maar wel gezellige gelegenheid op een leuke plek in Amsterdam. Op Tripadvisor noemt een recente bezoeker het “Vega restaurant van de oude stempel. Het restaurant en de menukaart doen wat gedateerd aan en de bediening is ietwat alternatief, een update naar het heden zou verfrissend zijn. Het eten is goed, maar niet meer dan dat.

En daar zit wel wat in, moet ik eerlijk toegeven. Maar de  super toffe buurt moet je in ieder geval zien als je in Amsterdam bent.

Een bijzondere beleving in Milaan is de BistroBio. Een piepklein restaurantje waar de eigenaars de nadruk leggen op het genot van gezonde ingrediënten. Echt op z’n Italiaans wordt er de tijd genomen om de ingrediënten zorgvuldig te selecteren, te combineren, te transformeren en er tenslotte langzaam en in goed gezelschap aan tafel van te genieten.

BistroBio gebruikt enkel plantaardige ingrediënten, kookt volgens het seizoen en alles komt uit de bio landbouw. Dat alles er GMO-vrij is, is vanzelfsprekend. Elke dag hebben ze aanvoer van verse ingrediënten.

gezondste-winkel-van-Antwerpen-BistroBio-Milaan

BistroBio moet je echt op je to-do list zetten als je een city-trip naar Milaan plant. Op Tripadvisor krijgen ze 4,5 punten op 5. Dit is een typisch voorbeeld van een recente review:

High quality vegan restaurant. Had dinner here on a Thursday evening. The restaurant was half full, no reservation was needed. They had a short menu, only three options for each course. It seemed to me that the menu changes quite often. I had all four courses. They first brought out an unexpected appetizer: a selection of vegan cheeses. The Antipasti was a salad: fresh, but they used a lot of olive oil and its was a bit too strong for my taste. The Primi was a rice dish, sort of a risotto: again, a lot of oil, although not too much, but a lot of salt. The Secondi was vegetable patties made of quinoa: this was the best dish so far. The Dolce was a tiramisu: excellent, as you could taste all the different elements that a tiramisu should contain, and the texture was good also…

The Wala Room in Torremolinos in Spanje (helaas doet hun website het tijdelijk niet en kunnen we er niet naar linken).gezondste-winkel-van-Antwerpen-wala-room

Een health food restaurant met vegan en raw food gerechten op de kaart, verse slaatjes, pasta van courgettes, house-made veggie burgers, natuurlijke soft drinks, bio smoothies en raw desserts. Volgens geruchten hebben ze onlangs een overheerlijke chocoladetaart aan het menu toegevoegd!

The Good Harvest Market is een gezonde winkel naar ons hart.

De hele winkel is gebouwd aan de hand van gerecycleerde materialen en energie wordt er zo efficiënt mogelijk benut. Zo is het de warmte van de koelkasten bijvoorbeeld, die ze gebruiken om de winkel te verwarmen. Ze beperken op die manier hun uitstoot aan broeikasgassen. Alle energie die ze gebruiken is sowieso 100% groene energie uit hernieuwbare bronnen. gezondste-winkel-van-Antwerpen-Good-Harvest-MarketGood Harvest Market heeft nog nooit een plastieken zak gebruikt om voedsel aan de klant mee te geven. Hetzij papier, hetzij liefst nog herbruikbare canvas tassen.

Het is geen vegetarische of bio winkel, maar je weet het allicht nog, ‘Peace & Love’. Niet iedereen is vegetariër en elke stap in de goed richting appreciëren we en juichen we toe.

Good Harvest Market legt zich toe op lokale, bio en glutenvrije voeding. Hun klanten vinden er een enorme keuze aan bio- fruit en groenten, naast holistische gezondheidsmiddelen en milieuvriendelijke cosmetica. Voor dat laatste geldt bijvoorbeeld dat de producten niet op dieren getest werden, noch schadelijke chemicaliën of kleurstoffen bevatten.

Je weet, of je weet het misschien nog niet, maar Alain, de bezieler van de gezondste winkel van Antwerpen, is jarenlang pro-surfer geweest. Op die manier heeft hij ettelijke jaren op Maui (Hawaii) gewoond. Daar is zijn topfavoriet ‘Mana Foods‘.

gezondste-winkel-van-Antwerpen-Mana-Foods-MauiMana biedt een ruime keuze aan natuurlijke, lokale en biologische producten. Ze kopen in bij meer dan 400 (!) lokale aanbieders en ondersteunen zo de lokale gemeenschap. De kleurrijke groenten- en fruitrayon telt gemiddeld 50% lokale producten en 90% gecertificeerde bio of niet-gesprayde items.

Mana is erg milieubewust en maakt zo veel mogelijk duurzame keuzes. De deli-afdeling gebruikt biologisch afbreekbaar bestek dat gemaakt is van maïs. Vers vlees en take-away broodjes worden verpakt in composteerbare, glutenvrije trays gemaakt van tarwestengels.gezondste-winkel-van-Antwerpen-Mana-Foods-2

De lokale boeren die bij Mana leveren, nemen bij elke levering ook het composteerbare afval mee, dat ontstaat door de verwerking van hun producten voor de resto-afdeling in de shop. Op die manier wordt er niets dat verwerkt kan worden bij het afval gegooid.

Het energieverbuik werd drastisch verminderd door zonne-energie te gebruiken, energie-efficiënte koelkasten en LED verlichting. In hun eigen woorden “We love Maui and do everything that we can to run our business in ways that prioritize the environment.

Soms (heel soms) droomt Alain nog van zijn jaren op Maui. Soms (ook weer heel soms) vragen we ons af wat hij liever zou zijn: de gezondste winkel van Antwerpen of die van Maui?

Nog een topper is de Rainbow Grocery in San Francisco. Een bijzonder en straf verhaal.

Hoewel het snel een seculier project werd, is Rainbow Grocery begin de jaren ’70 opgericht door een spirituele gemeenschap. Door een ashram die in San Francisco zat. Om aan betaalbaar vegetarisch voedsel te komen hadden ze een aankoopprogramma van voedsel in bulk opgezet.

Rainbow-Grocery

Dat inkoopprogramma werd beheerd door Rich Israel, een lid van de ashram die ook werkte voor de ‘People’s Common Operating Warehouse of San Francisco’. Een politiek project dat voedseldistributie inzette als middel om de gemeenschap te organiseren en aan politieke voorlichting te doen. De ambitie van de ‘People’s Warehouse’ was een ‘People’s Food System’ op te zetten. Dit netwerk zou een aantal kleine, lokale voedingswinkels doorheen San Francisco omvatten. Rich heeft de ashram overtuigd een ‘community food store’ te lanceren. Het vervolg van de geschiedenis is te lang om hier te vertellen, maar lees je op de site van de organisatie.

Toch geven we je nog even enkele van de belangrijkste doelstellingen van de Rainbow Grocery mee, omdat ze ook sterk overeenstemmen met de filosofie van de gezondste winkel van Antwerpen:

  • vegetarische voeding aanbieden, die bovendien een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk heeft
  • de best mogelijke service bieden aan de klanten
  • inkopen bij kleine, zelfstandige boeren wanneer mogelijk en zo de ‘voedingsindustrie’ te omzeilen
  • een werkomgeving scheppen waar hiërarchie de relaties niet bepaalt, maar vooral wederzijds respect en samenwerking in eenzelfde belang
  • donaties aan goede doelen en het aanmoedigen van jongeren die interesse tonen in bio, vegetarisme e.d.
  • het gebruik van andere vervoermiddelen dan de eigen auto aanmoedigen (Alain komt bijna uitsluitend naar Lombardia op zijn elektrische fiets)

De gezondste winkel van Antwerpen is een dagelijks streven bij Lombardia in Antwerpen en we kijken vol verwachting uit naar jouw bezoek en reactie. Tot binnenkort en ondertussen, gezonde groetjes.

 

 

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

*

Search
Tagcloud