Internationaal jaar van Quinoa

2013 is voor de VN Internationaal Jaar van Quinoa.
Maar wat is Quinoa en wat is er zo super aan?
Quinoa
Quinoa lijkt een soort graan te zijn (en wordt ook vaak als graan gebruikt in de keuken) maar is technisch gezien geen graansoort, maar wel een zaadsoort, het zaad van de Ganzenvoet-plant. Men noemt het ook wel eens een ‘pseudo-graan’.

Deze planten groeien in Zuid-Amerika (Peru, Colombia, …)

Quinoa is glutenvrij en bevat naast koolhydraten ook relatief veel eiwitten.
Het is eveneens een goede bron van ijzer, B-vitamines, zink, koper, magnesium, fosfor.

Vooral bij vegetariërs zijn deze lekkere zaden al langer bekend, als superfood of als ‘supergraan’ wegens het hoge eiwitgehalte (16,2%). De eiwitten in quinoa zijn bovendien van erg goede kwaliteit, want ze hebben een bijna ideale samenstelling van aminozuren (= de bouwstoffen van eiwitten).
Quinoa bevat immers 9 aminozuren, waarvan 8 essentiële aminozuren die het menselijk lichaam niet zelf kan aanmaken.

Op zoek naar een leuk receptje van Quinoa?
Probeer zeker eens “Spinazie met geitenkaas, quinoa & gebakken shiitakes”… overheerlijk!
Receptje met Quinoa

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • MySpace
  • Digg
  • del.icio.us
  • Hyves
  • NuJIJ
  • Reddit
  • StumbleUpon
  • LinkedIn
  • Faves
  • Diigo
  • Yahoo! Buzz
  • Suggest to Techmeme via Twitter
  • Print

Leave a Reply

Search
Tagcloud